Biografie Niels van Ekeren

 

Naam: Niels van Ekeren
Geboren: Tiel
Woonplaats: Rijswijk GLD
Opleiding:

MAVO Schoonoord college Doorn 2016
HAVO Lek en Linge Culemborg 2018
HAN topsport klas sportkunde HBO Papendal sportcentrum

Niels van Ekeren is geboren op 9 maart 2000 in Tiel. Hij heeft 2 broers en woont in een klein dorpje aan de lek in Rijswijk Gelderland. Zijn allereerste sport was voetballen en steppen. Niels kon goed voetballen, speelde bij SCR in Rijswijk en hij stepte bij Stepteam High Level in Woudenberg. In 2011 werd Niels Europees kampioen steppen en in 2012 Wereld kampioen Steppen in St Wendel in Duitsland.

Tevens werd hij door de gemeente Buren in 2012 uitgeroepen tot  Kanjer van Buren (vrijwilligersprijs voor jongeren)

Door het boek ‘in het geel’ is hij geïnteresseerd geraakt in het fietsen. Hij had een oud Gaint fietsje in de schuur staan, waarmee hij met een vriend afgesproken had om een stukje te fietsen. Halverwege de rit kwamen ze een groepje wielrenners tegen die aardig tempo aan het rijden waren.

Nadat ze geprobeerd hadden Niels van Ekeren en zijn vriend Stephan Bouman er af te rijden werden de wielrenners er stomverbaasd zelf afgereden. Hierdoor besloot Niels om is met een training bij een wielerclub mee te rijden. Hij begon bij de Batauwers in Tiel met zijn eerste training. Zijn eerste jaar is hij meteen begonnen met wedstrijden waarvan hij 2 wedstrijden op zijn naam kon schrijven ( cat. 7). Na een jaar fietsen bij de Batauwers in Tiel wilde Niels meer techniek leren en besloot hij te gaan fietsen bij Wielervereniging Eemland Amersfoort.

In Amersfoort werden de eerste technieken aangeleerd en hij leerde in het peloton rijden. Hij maakte kennis met het fietsen op de weg en in het veld. Door veel te fietsen en wedstrijden te rijden raakten Niels vertrouwd met de fiets. In het twee jaar (1e jaars nieuweling) werd Niels 17e op het NK veldrijden en 17e op het NK weg. Daarnaast won hij de gele trui in Achterveld en hij stond meerdere malen op het podium.

In 2016 maakte Niels de overstap naar de selectie van Monkey Town Cycling Team. Door middel van diverse trainingskampen en wedstrijden in het buitenland wordt er hard gewerkt om zijn techniek te verbeteren. In 2016 haalde Niels zijn Mavo diploma op Schoonoord college in Doorn en omdat hij graag wil blijven fietsen is volgde hij de Havo in Culemborg.

2017 was een mooi leerjaar als 1e jaars junior bij Monkey Town Cycling Team. Niels heeft op 1 wedstrijd na alle wedstrijden uitgereden. Hij heeft een wedstrijd gewonnen, is 2e geworden op het NCK en hij heeft hij diverse top 10 plaatsen behaald.

In 2018 wist Niels een mooi seizoen neer te zetten als 2e jaars junior, hij wist zich 3 keer op het hoogste podium te klimmen, in de ronde van Huijbergen, Omloop van Winkelheide(bel) en het Nederlands kampioenschap Studenten. Hiernaast werd hij 9 keer 2e in onder andere de omloop van Borsele (1.1) en het algemeen klassement van Isle of man Youth Tour. Verder wist hij 2 keer 3e te worden in de ronde van Ameide en ronde van Woensdrecht.

Naast al die mooie eren plaatsen mocht Niels 2 keer in actie komen in een trui van een meerdaagse: Dit was de groene sprinttrui in de Isle of man Youth Tour (eng), de rode tussensprinttrui in de Ster van Zuid-Limburg (bel). Daarnaast was zijn mooiste trui toch wel de Rood Wit Blauwe trui.

Door al deze mooie prestaties wist Niels in 2019 een mooie plek in de selectie van zijn nieuwe team: Volker-Wessels Merckx af te dwingen. 2019 stond in het teken van een hoop leerwerk, maar ook daarnaast werden er mooie prestaties behaald. Zo werd Niels in zijn eerste wedstrijd met een kapotte spaak 33e in de openingsklassieker ´de ster van Zwolle´. Meteen wist Niels mee te doen op het hoogste amateur niveau in Nederland, zo eindigden hij in de topcompetitie in Limburg 2 keer in de top 30, namelijk in de Eurode omloop (27e) en de Tom dolmans classic (15e) tot slot werd er ook in het buitenland gepresteerd door een 19e plek in de 5e etappe van de Fleche du Sud te behalen. Door deze mooie uitslagen wist Niels een semi prof contract bij de continentale ploeg van Volkerwessels Merckx CT in 2020 te verdienen. 

2020 bleek achteraf een raar jaar te worden. Waar er in de winter nog vol werd gefocust op een heel nieuw wielerseizoen, bleek dit in april al klaar te zijn. Ondertussen waren er al wel twee wedstrijden afgewerkt. Namelijk de openingsklassieker voor de belofte in België gevolgd door een 1.1 koers tussen de profs. Oftewel Brussel-Opwijk en de grote prijs Jean Pierre. In beide koersen wist Niels zijn hoofd aan het venster te steken. In Brussel-Opwijk eindigde hij na veel pech nog op de 13e plaats. In de grote prijs Jean Pierre wist Niels net niet in de kopgroep te komen in het begin van de race, echter was hij in de finale weer vollebak aanwezig en probeerde hij zelfs nog aan te vallen. Helaas mocht dit niet baten en werd Niels in de massasprint 43e. 

In 2021 maakt Niels de stap naar het Metec-Solarwatt Continentaal team, een droom die uitkomt voor de jonge coureur uit Rijswijk. Bij het begin van zijn fiets carrière keek hij altijd torenhoog op tegen de renners van het Metec team uit Tiel. Inmiddels rijd hij sinds 1 jan 2021 zelf voor de ploeg, iets waar hij maar al te trots op is. Als 3e jaars belofte wilde Niels maar al te graag laten zien wat hij in huis had. De opbouw van zijn seizoen begon met een mooie trainingsstage in het Griekse Kefalonia gevold door een stage in Spanje. Na deze stages kwam er een vervelende blessure aan het licht, het linkerbeen bleek niet meer optimaal te werken. Na veel onderzoek bij de sportarts en het ziekenhuis bleek het te gaan om een beknelde liesslagader. Een zeer vervelende blessure die alleen operatief opgelost kon worden. Na veel overleg met verschillende sporters en bekende heeft Niels besloten om de operatie door te laten gaan om zijn sportcarrière te kunnen voortzetten. Echter was het sinds januari nog even wachten tot de operatie uitgevoerd kon worden. In overleg met de ploeg reed hij daarom nog verschillende wedstrijden in het seizoen van 2021. Ondanks zijn blessure kon hij in verschillende wedstrijden nog van belang zijn voor zijn ploeg. Tot slot wist hij zelfs in de Druivenkoers 1.1 in België mee te zitten in de kopgroep. Op 21 september 2021 werd de operatie uitgevoerd, waarna een lang revalidatie proces in gang werd gezet. Na een succesvolle winter werd het seizoen geopend met de klassieker Jean Pierre Monsere in België. De eerste koers na de operatie, iets waar Niels ontzettend naar had uitgekeken. Na veel wind en op het kantje te hebben geboord reed Niels naar een verdienstelijke 83e plaats. Het weekend erop werd de vorm aangescherpt in de Dorpenomloop Rucphen. Na een zware koers wist Niels zich in de eerste groep te handhaven en werd hij 31e in de groepssprint. Het weekend erna sloeg het noodlot toe wanneer Niels in de eerste etappe van Olympias tour hard ten val komt. Het resultaat, zes gebroken ribben, een gebroken schouderblad, een hersenschudding en een gekneusde long. Na drie dagen in het ziekenhuis volgt een lange revalidatie, begin juni hoopt Niels weer van de partij te zijn. Voorlopig is het nog even afwachten, word vervolgt!

Het fietsen is en blijft zijn passie.

Wielervereniging:
2014 : De Batauwers in Tiel
2015 : Wielervereniging Eemland Amersfoort
2016 : Monkey Town Cycling Team
2017 : Monkey Town Cycling Team
2018 : Monkey Town Cycling Team
2019 : Volker-Wessels Merckx Cycling Team
2020 : Volker-Wessels Merckx Cycling Team CT
2021 : Metec-TKH Continental Cyclingteam p/b Mantel
2022 :  Metec-SOLARWATT Continental Cyclingteam