Ga naar de inhoud

Niels fietst 100 keer de Amerongse Berg op om horeca te steunen: ‘Dan moet je gek zijn, nou dat ben ik’

  • door

Om honderd keer tegen de Amerongse Berg op te rijden moet je gek zijn. Nou, dat ben ik’’, zegt de 20-jarige wielrenner Niels van Ekeren. ,,Ik weet: het wordt stoempen. Ook al ga ik helemaal kapot, ik ga het halen. Ik wil op mijn manier de horeca in Wijk helpen. Want die zit in zwaar weer. Al zes weken hebben ze geen inkomsten.’’ Zijn doel: 10.000 euro bijeenbrengen.

Ik kies bewust voor de steile kant van de berg

Niels van Ekeren
Zaterdag om 08.00 uur stapt hij aan de Overbergse kant op zijn racefiets. Op de top daalt hij aan dezelfde kant af. Dat retourtje wil hij honderd keer afleggen. In totaal 252 kilometer. Wat meer zegt: hij moet 5500 hoogtemeters overbruggen. Van Ekeren: ,,Voor de wielerkenners is dat te vergelijken met bijna zes keer de Alpe d’Huez op. Ik kies bewust voor de steile kant van de berg. In het dorp is het veel te gevaarlijk voor deze challenge. Verkeersdrempels, winkelend publiek.’’

Monsterrit
Hij beseft dat het een monsterrit wordt. Zondag trainde hij: vijftig keer berg op berg af. Op zijn teller stond 126 km, gemiddeld 31,8 km per uur. Van Ekeren: ,,Ja, best wel snel. Hoe ik de berg oprijd? Op het eerste, nog niet zo steile stuk rijd ik 31, op de steilste strook 22, waarna ik versnel tot 27 naar de top. Was lachen zondag. In mijn laatste klim zat ik kapot. Twee gasten deden een wedstrijdje omhoog. Ik moest sprinten, ik moest en zou ze verslaan. Ze waren overdonderd toen ze hoorden dat het mijn 50ste klim was.’’ Zaterdag krijgt Van Ekeren steun van Lennard Hofstede van Team Jumbo-Visma en kennissen.

Gekke dingen
Van Ekeren zit in het Volker Wessels Merckx Cycling Team. ,,Ik houd van gekke dingen doen. Pas reed ik in mijn eentje 340 km richting Nijmegen en Duitsland. Stoempen is mijn kracht.’’ Over het goede doel van zijn challenge ‘100 van Amerongen’ hoefde hij niet lang na te denken. ,,Denk nou niet dat ik als topsporter veel in de kroeg kom. Dat was enkele jaren geleden anders. Gert-Jan van Rooijen van café De Mallemolen sponsorde mij met 100 euro. Kon ik op trainingskamp. Nu hij en andere Wijkse cafés het slecht hebben, wil ik graag iets terugdoen. Het zou supergaaf zijn als ik hem en andere kroegbazen kan helpen.’’

Carolien Smit van café Ome Ko: ,,Ongelooflijk lief van Niels dat hij dit voor ons doet. Een klasbak.’’